Ученици показват знания в Областен кръг на „Европейско кенгуру
Ученици показват знания в Областен кръг на „Европейско кенгуру / smb.pleven

Тази неделя - 22 март 2015 г., Съюзът на математиците в България - секция Плевен провежда Областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру".

Това е най-масовото математическо състезание, което се организира едновременно в десетки страни. Началото на състезанието в България е от 11:00 часа и в Плевен то ще бъде в две училища - НУ „Христо Ботев" и ОУ „Д-р Петър Берон". Учениците от трети до дванадесети клас имат възможност да се явят на същото състезание по тема на френски език.

Областният кръг на състезанието е изцяло от задачи с избираеми отговори. Състезанието продължава 75 минути и въпреки, че е международно, във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, а част от тях са характерни само за съответната страна. Поради тази особеност не се изготвя общо международно класиране, а само национално.

В България състезанието има и втори кръг - национален, който се провежда под егидата на Министерство на образованието и за него се класират само най-добре представилите се ученици от областните кръгове.

Резултатите от Областния кръг на „Европейско кенгуру" за Плевен ще бъдат публикувани до края на март, а задачите след 22 април. Награждаването ще бъде на 18 април, обявиха от Съюза на математиците в България - секция Плевен.