123
123 / os lovech
С осъдителна присъда завърши наказателният процес, подготвен и проведен от десетокласници на Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, съобщават от пресцентъра на Ловешкия окръжен съд. По този начин беше поставен успешен край на образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в Ловеч за учебната 2018/2019 година.
В присъствието на административния ръководител на Окръжния съд Милена Вълчева и на съдия Пламен Пенов учениците пресъздадоха наказателен процес за производство и разпространение на наркотици. Под ръководството на съдия Йовка Казанджиева те влязоха в ролите на съдебен състав, обвинител, защита, свидетели и вещи лица. „Подсъдим“ беше съдия Казанджиева. По съвет на двамата си адвокати тя отказа делото да се гледа по съкратената процедура.

123
os lovech

Съдът разпита трима свидетели и едно вещо лице. След като чу и пледоариите на обвинението и защитата, се оттегли, за да вземе решение. Това време беше използвано за разговор между председателя на Окръжния съд Милена Вълчева и децата за образователната програма на ВСС и как тя да бъде подобрена. Учениците поискаха в лекциите, които прокурори и съдии от Ловеч им представят, да има повече примери от практиката – за отделни престъпления; самите срещи да преминават в „по-свободен“ стил – с разговори, а не само със сухо предаване на материала. Повечето от децата споделиха, че са се включили в програмата, защото са привлечени от правото и смятат да продължат да се развиват в тази сфера.
„Целта на програмата е възможно най-много ученици, не само тези, които се интересуват, да се запознаят със структурата и функциите на съдебната система“, подчерта съдия Йовка Казанджиева. „Защото понякога на пръв поглед маловажни постъпки могат да се окажат с тежки последствия“, посочи тя.
Милена Вълчева пък припомни, че от февруари тази година съдът разполага със „синя стая“, в която се провеждат изслушвания на деца – жертви на престъпления, без присъствието на извършителя. И че при желание и интерес от тяхна страна учениците могат да я разгледат.
Тежка осъдителна присъда произнесе съдебният състав с председател Климентина Ютерова и членове Китка Иванова и Марина Българянова. Адвокатите - в лицето на Ванеса Велкова и Кристиян Христов, обявиха, че ще обжалват.
След края на процеса председателят на Ловешкия окръжен съд награди от името на ВСС участниците в образователната програма.