Ученически състезания „Гражданска защита и „Млад огнеборец проведоха в община Гулянци
Ученически състезания „Гражданска защита и „Млад огнеборец проведоха в община Гулянци / obshtina.guljanci

На 27 април 2016 г. на базата на археологическия резерват Улпия Ескус в село Гиген се проведе общинското ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации - 2016". В състезанието участваха отборите на домакините от СОУ „Асен Златаров" село Гиген, СОУ „Хр. Смирненски" град Гулянци, ОУ „Христо Ботев" село Брест и ОУ „Христо Ботев" село Милковица. Представянето на учениците оценяваше комисия с председател Цветомир Цанков - специалист „Гражданска защита" в Общинска администрация, информираха от пресцентъра на Община Гулянци.

Състезанието се проведе в два етапа - теоретична и практическа част. В първият етап децата решаваха индивидуален тест за проверка на знанията им за правилата за поведение при бедствия и извънредни ситуации. Вторият етап се поведе под формата на състезателни игри, в които учениците демонстрираха бързина и съобразителност при избор и поставяне на индивидуални предпазни средства, херметизация на помещения, реакция при различни видове замърсявания и оказване на първа помощ.

Най-добре в надпреварата се представи отбора на Гиген, следван от отбора на Гулянци, трети се класираха учениците от Милковица и четвърти - Брест. Всички участници в състезанието получиха индивидуална грамота и награда. Отборите също бяха наградени за отличното си представяне. След състезанието учениците и техните ръководители посетиха разкопките на древноримския град Улпия Ескус.

На 22 април се проведе традиционното районно състезание по пожаро-приложен спорт „Млад огнеборец", в което участваха училищните отряди на СОУ „Хр. Смирненски" - Гулянци, СОУ „Асен Златаров" село Гиген, ОУ „Хр. Ботев" - Милковица и ОУ „Хр. Ботев" село Брест. Домакин и организатор на мероприятието беше РС ПБЗН - Гулянци. Младите огнеборци се състезаваха в две дисциплини - „Щафетно бягане с препятствия" и „Бойно разгръщане на състезателна пътека".

Ученически състезания Гражданска защита" и Млад огнеборец" проведоха в община Гулянци
netinfo

Най-добре в дисциплините се представиха момичетата и момчетата от отряда на ОУ „Хр. Ботев"  - Милковица и те се класираха за областното състезание, което ще се проведе в град Плевен на 11 май. На второ място остана отбора на Гулянци, трети се класираха Гиген и четвърти - Брест. Началникът на РС ПБЗН - Гулянци - Валери Предов награди отрядите с грамоти и топки.

По инициатива на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това е възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования.

В отрядите, младите огнеборци на възраст от 10 до 16 години, преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението и други общественополезни акции - главно с екологична насоченост. Инструктори на отрядите са държавни служители от НСПБЗН - МВР, бивши пожарникари и учители, като за всеки отряд от директора на съответното училище се определя педагогически отговорник.

Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания „Млад огнеборец".