Три пъти повече здравни вноски от безработни и студенти събра НАП
Три пъти повече здравни вноски от безработни и студенти събра НАП / netinfo

Близо три пъти повече здравноосигурителни вноски от трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрото по труда и студентите над 26 г. е събрала НАП през първото полугодие на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Това съобщават от плевенския офис на приходната агенция. Чувствителното увеличение на събираемостта на вноските от безработни се дължи на кампанията на НАП за плащане на стари задължения за здраве, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права.

Освен това НАП отчита и голямо увеличение на общите постъпления за здраве. С 11% повече здравноосигурителни вноски е събрала агенцията през първите шест месеца на 2010 г. в сравнение с 2009 г.

До края на юни 2010 г. приходите от здравноосигурителни вноски са 688,8 млн. лв., като това е с 68 млн. повече от първото полугодие на 2009 г. Тогава постъпленията за здравната каса са били 620 млн. лв.

До края на годината от НАП очакват да преизпълнят плана за приходите от здравноосигурителни вноски с близо 20 млн. лв. или с 94 млн. лв. повече от 2009 г.

За шестте месеца на 2010 по сметките на офиса на НАП в Плевен са внесени 10,6 млн.лв. за здравноосигурителни вноски или с 13,7 % повече в сравнение с 2009 година. Отчетен е ръст на приходите  от лицата които се самоосигуряват, в това число и трайно безработните. Внесени  общо  3,5 млн.лв., което с 1,4 млн.лв. в повече от същия период 2009 г.