Три нови паметни плочи поставиха в Алеята на космонавтите в Ловеч
Три нови паметни плочи поставиха в Алеята на космонавтите в Ловеч / svetlomira.anastasova

Нови три паметни плочи бяха поставени в Алеята на космонавтите в Ловеч - на Павел Виноградов /Русия/, Мирослав Хермашевски /Полша/ и Владимир Ремек /Чехия/. Те, заедно с Берталан Фаркаш /Унгария/ придружаваха първия български космонавт Георги Иванов на посещението в родния му град.

Три нови паметни плочи поставиха в Алеята на космонавтите в Ловеч
netinfo

С тях бяха още съпругата на полския космонавт Емилия Хермашевски и Татяна Егорова, съпруга на починалия руски космонавт Борис Егоров.

Три нови паметни плочи поставиха в Алеята на космонавтите в Ловеч
netinfo

На Алеята на космонавтите гостите бяха посрещнати от кмета Минчо Казанджиев, областния управител Милко Недялков, председателя на общинския съвет Тихол Тихолов и зам.-кмета на Ловеч Пламен Петков. След това всички видяха демонстрации по управление на авиомодели, показани от Клуба по моделизми при Общинския детски комплекс.

Космонавтите разгледаха на алеята тематичната изложба от графити, дело на ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І", както и 35-те рисунки от изложбата на арт школа „Гея" при ОДК и изложбата на Държавния архив в Ловеч, позиционирани в центъра на града - и трите посветени на 35-годишнината от полета на Георги Иванов. Лично първият български космонавт връчи наградите на преподавателите на децата -Тони Христов, учител по рисуване в Езиковата гимназия, ръководителя на арт школа „Гея" Кремена Попова и Генко Петров, ръководител на Клуба по моделизми при ОДК.

След това космонавтите посетиха Природо-математическата гимназия, където се срещнаха с ученици и посадиха дръвче в двора на училището.
Те разгледаха и забележителностите на кв. „Вароша", както и родната къща на Георги Иванов.
За звездните гости община Ловеч вечерта бе представен спектакълът звук и светлина „Ловеч - звезден град".