Третокласник от училището в Плевенския затвор подготви вестник Решетка
Третокласник от училището в Плевенския затвор подготви вестник Решетка / katja.bojikova

Бутиков вестник изготви лишен от свобода, излежаващ присъдата си в Плевенския затвор. Вестник "Решетка" има 59 страници и е изпълнен с най-полезни според автора теми. В него има всичко, което може да се намери във всеки добър истински вестник като сериозна и развлекателна информация, интервюта, светски страници, вицове, дори обществени анализи.

Макар главният редактор да е едва трети клас и то в затворническото училище, което обяснява типичните правописни грешки, усетът му за вестник е впечатляващ: по отношение на структура, композиция на страниците, рубрики и блокове, граници и бели материали. Това информира Катя Божикова, която е координатор на проекта "Свобода зад решетките".

Ръчният таблоид е част от подготовката на реален бъдещ "Вестник без име - от и за затворниците", който група от 13 лишени от свобода ще издадат през ноември тази година.

От юли, в рамките на цикъл занимания с префесионалист в журналистическия занаят, групата усвоята базисните знания за стил, съдържание, писане, оформление на печатна медия. Те са част от корекционната програма за лишени от свобода, която се осъществява в рамките на проект "Свобода зад решетките".

Редакционната колегия вече има своите първи материали. Някои от тях провокират с темата за свободата: "Има много хора, които въпреки свободата си са ограничени и зависими - от мобилните си телефони, от сметките, от колите си. Дали навън няма затвори?".

В рубриката "Любопитно" на бъдещия вестник, под заглавие "Татуировките - табу или начин на живот" ще се помести наистина интересна статия, в която авторът се позовава на страна легенда, че "татуировката сама избира човека, а не обратното".

В нея той разказва за първите татуси, родили се в Япония преди хиляди години, като начин да се "бележат" престъпниците и различните им деяния.

Очаква се в изданието да се поместят интервюта на репортерите лишени от свобода с важни за тях служители на затвора в Плевен, с близки на осъдените.
Колоритно се очартава интервюто с "Кмета" на затвора (лишените си имат тъкъв - авторитет от техните), който е своеобразният местен омбудсман и посредник с ръководството.

Спортната страница ще разкаже пък за това, как никой не знаел, че в затвора в Плевен лежи шампион по бокс, докато не спечелил първото място в местен боксов турнир.