Точен до секундата!
Точен до секундата! / netinfo

Петър Марцев! Aко това име не ви говори нищо, веднага ви информирам, че благодарение на него, плевенчани имат най-точното време в цяла Европа. Той е часовникар трето поколение.

По времето на Фердинад дядото на Петър Марцев, който е словак, дошъл у нас във връзка с облагородяване на българското земеделие и технически прогрес. Бащата на Марцев се родил в България, но заедно с родителите си живял известно време в Америка, а след завръщането си у нас, семейството донесло няколко екземпляра стенни часовници и така започнал техния бизнес и занаят.

Петър Марцев се увлякъл по часовникарството още като дете, а днес е сред най-добрите специалисти по т.нар. кулни часовници. Най-точният сред тези часовници се намира в Плевен, поставен е на часовниковата кула на сградата на Общината още през 1929.

Механизмът е немски с марка Rochlitz , а преди години Петър Марцев е снабдил часовника със своя разработка на дигитален кварцов механизъм с голяма точност. Как се постига най-точното време в Европа, разказва самият майстор...