Температурен рекорд отчетоха термометрите в Плевен
Температурен рекорд отчетоха термометрите в Плевен / netinfo
Абсолютен температурен рекорд в 100-годишната история на синоптичните наблюдения беше регистриран днес в Плевен. Това съобщи за Дарик Ивайло Замфиров, дежурен метеоролог във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в Плевен.

В 15.00 часа термометрите са показвали 38.8 градуса на сянка, а последните рекордни температури, регистрирани в Плевен на този ден, са били през 1993 година, когато скалата е отчела 36,5 градуса. Освен в Плевен в още два града в Северна България са отчетени рекордни температури. В Ловеч днес е било 38.8 градуса, което е с 2.3 градуса над абсолютния рекорд от 1993 година. Великотърновци са отчели цели 39.4 градуса на сянка, температура, която надвишава с почти 3 градуса предишния рекорд от 2000 година.

Въпреки много високите градуси и непоносимата жега днес в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ “Д-р Георги Странски” Плевен няма постъпили сигнали за хора, пострадали от топлото време. Няма и постъпили за лечение колабирали и обезводнени пациенти, това съобщи д-р Геновева Вълчева, дежурен лекар в спешния център на болницата.