Темите в регионалните печатни издания на 14 ноември
Темите в регионалните печатни издания на 14 ноември / netinfo

Увеличение на данъчната оценка на недвижимите имоти с 50% приеха депутатите на първо четене, след като одобриха вчера промени в Закона за местни данъци и такси – пише на първа страница “Посредник”. Сега кабинетът внася промените малко по-навреме, а освен това предлага по-дълъг срок на общинските съвети за решения за евентуални промени – до края на януари 2009-та. Анкетата по темата за данъците ще прочетете на последната страница.

Над 60 диабетици, специалисти и общественици отбелязаха в Белене Световния ден за борба с диабета. Инициативата беше на новоучредения клон на Асоциация “Диабет” в града и Съюза на инвалидите. Участниците изслушаха и лекция на специалист по темата за диабета, основните насоки за лечение и хранене на диабетиците, които ще им позволят да живеят пълноценно.

За първата самостоятелна изложба на своя фоторепортер Мариана Гарванска пише “Посредник”. “Преди около 5 години в първия ми работен ден трябваше да снимам храм “Св. Николай”, разказва авторката на изложбата. Оттогава сценичната й треска е отминала, но не и вълнението. В днешния брой на вестника ще видите и рядка снимка на Мариана, защото на нея е самата тя.

От страницата за политика ще научите, че “Обединени земеделци” искат да станат опора на дребните и средните производители. В интервю за изданието областният управител Цветко Цветков заявява – Плевен има всички основания да бъде център на икономически район. Днес във Видин се провежда първото заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния раойон.

Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи твърди, че има законови пречки, ощетяващи жертвите на пътя.

Тържествени мероприятия ще има Пета бригада по случай Празника на Сухопътни войски. Предвижда се турнир по стрелба с пистолет, показ на работата на военнослужещите при участие в операции по опазване на мира. Ще бъдат поднесени и венци пред Мавзолея – костница.


Цялата стр.5 в “Посредник” днес е посветена на изгонването на собственици от общи помещения в блок. Новите собственици закупили законно помещението, за което продавачът представил нотариален акт. Драмата се разиграва в Никопол.

„Студенти по фармация с невалидни дипломи”, е водещото заглавие в новия брой на "BG Север". Десетки български студенти хвърлят луди пари да учат задочно фармация в Украйна без приемни изпити, но дипломите им няма да бъдат признати нито в България, нито в която и да е страна от Европейския съюз, са алармирали пред "BG Север" родители. Подробности четете на страница 3 в седмичника.

Зимата идва, институциите твърдят, че вече са готови, гласи екипната разработка на вестника.

„Програмата на кмета се проваля, мнозинството е пред разпад”, заявява в голямото интервю пред "BG Север" Васил Антонов. За неизпълнените обещания от предизборната програма на Найден Зеленогорски, истината и лъжата около нашумялата книга на немския журналист Юрген Рот, четете от страница 9.

В навечерието на празника на Сухопътни войски 19 ноември ветеранът от войната 1944 г. Калю Катеров разказва за ужасите от бойните сражения край Ниш.

На какви размисли ни навява поредната инициатива, копирана от Запад „Голямото четене” и кои са любимите книги на четящите българи, научете от страницата за изкуство и култура.