botev
botev / dariknews.bg
Тази сряда – 17 май, ще се състои кулминацията на поредицата от инициативи, с които НУ „Христо Ботев” – Плевен отбелязва 85-та годишнина от създаването на училището.
Празникът ще започне с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на училището и с тържествен залп, произведен от членове на плевенското дружество „Традиция”.
Малко след 10:00 часа, ученици и учители ще преминат в празнично шествие до площад „Възраждане”. Шествието ще бъде водено от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и от възстановения мажоретен състав към училището.
22 момичета, облечени в специални костюми, ще радват погледа на плевенчани, а 25-те деца от Клуб „Млад възрожденец” към училището, за първи път ще облекат униформи, които са точно копие на носените от ботевите четници.
 
На площад „Възраждане“ учениците ще се включат в организираното представление от Магичен театър „Пеперуди на кокили”. След това празничното шествие ще се отправи към Драматичния театър, където от 11:00 часа ще се състои тържественият концерт по повод юбилея на училището.
Децата ще бъдат посрещнати с изпълнения на хор „Звъника” с художествен ръководител Ваня Делийска. За първи път ще прозвучи и специално създадената за училището песен, посветена на неговия патрон – Христо Ботев.
Тя ще бъде изпълнена от Георги Гоцев, който подарява песента на плевенското училище.

„Вярваме, че това честване ще се превърне в празник за града“, каза пред медиите в прес клуба на БТА в Плевен директорът на НУ“Христо Ботев“. Той отбеляза, че вече седма година училището е на първо място в областта по резултати от външното оценяване и на 14-то в страната.
От 7 години училището е с изцяло обновена база и е снабдено с последен модел интерактивни дъски, както и класна стая на открито. С цел възпитаване в дух на родолюбие, първият учебен час започва с изпълнение на Химна на РБългария. „Вълнуващо е да видиш как учениците, облечени в униформите на училището изпълняват химна, с поглед към потретите на Левски и Ботев“, коментира директорът Цветелин Горанов.
 
В момента в НУ „Христо Ботев“ се обучават 480 ученици.