Тази седмица в троянското село Орешак провеждат Празника на сливата
Тази седмица в троянското село Орешак провеждат Празника на сливата / ivan.chakarov

В края на тази седмица - на 19 и 20 септември, в ловешкото село Орешак ще се проведе поредният Празник на сливата.

Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия", добил през годините популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Традиционно празникът се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с основен поминък на Троянския край - отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Събитието дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, като представя атрактивни демонстрации и ритуали.

Не е случайно, че на етикетите на троянската сливова ракия е изобразен манастир. Именно Троянският манастир е мястото, където се е родила традицията за изваряване на сливова ракия.
Тайните, дори тайнствени процедури за производството на "живата вода" по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.

С уважение и отговорност жителите на Орешак продължават да запазват и развиват тази традиция и организират всяка последна събота на месец септември "Празник на сливата и троянската сливова ракия. Признати майстори демонстрират своите умения за изваряване на сливова ракия".
За да бъде празникът пълен, организаторите провеждат два конкурса: за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе.

За доброто настроение на гостите на празника има разнообразна музикална програма и много изненади.