carkwa
carkwa / dariknews.archive
Тази неделя - 22 октомври 2017 г. в храм „Света Параскева“ в Плевен ще се състои Свето кръщение. То е част от най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене, което в същия ден ще се проведе в големите православни храмове на 10 български града, сред които София, Пловдив, Варна и Бургас.
 
Събитието поставя финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за  България”, в рамките на която за всяка споделена бременност, ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.
 
Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква. Родителите-участници могат да избират за кръстници освен свои близки, и популярните лица на кампанията, сред които са Владо Николов, Хилда Казасян, Славена Вътова, Александър Сано, Мария Гроздева и много други обществено значими личности.
 
Националното кръщение в Плевен ще започне в 11:30 часа в православния храм „Света Параскева“. Официален гост на събитието ще бъде кметът на Плевен Георг Спартански, на когото ще бъде връчен сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК.

Звездни кръстници ще бъдат Златка Димитрова и Меги Димчева, всяка от които ще кръсти по 5 деца.