Съветниците одобриха създаването на ОФКСпатак- Плевен
Съветниците одобриха създаването на ОФКСпатак- Плевен / archive.dariknews

С 28 гласа "за", двама "против" и един "въздържал се", общинските съветници дадоха съгласието си за участие на Община Плевен в сдружение с нестопанска цел в обществена полза "Общински футболен клуб Спартак Плевен", след преобразуване на сдружение "ФК Сторгозия".
Това стана на извънредно заседание на Общински съвет - Плевен, което се проведе на 2 август от 17:00 часа на обичайното място - зала "Гена Димитрова". За целта, общинските съветници трябваше да отменят предишното решение на Общинския съвет, взето в края на юни 2013-та г.

На питания на общински съветници, относно издръжката на сдружението, проф. д-р Димитър Стойков каза, че заедно с поддръжката на спортната база, която ще струва на общината около 60 000 лева годишно, Община Плевен ще бъде основния спонсор на сдружението.

"Имаме идея, след създаването на сдружението да участрваме в реализацията на проект за помощното игрище", обяви кметът и припомни, че този проект е бил приет от ОбС, но поради оставката на предишното правителство е прекъсната реализацията му. Проектът е за 1,2 милиона лева от Оперативна програма. "Сега сдружението, регистрирано по този начин ще може да участва отново в този проект". Кметът призова всички плевенчани, които могат, да подкрепят идеята.

Относно финансирането на футболния клуб проф. Стойков каза, че средствата ще бъдат одобрени от Общинския съвет, "но ние ще осигурим една минимална заплата на играчите, като ще има суми, давани за победа извън Плевен и за победа на собствен терен". Само един треньор ще бъде на заплата, а останалите треньори ще бъдат осигурени както до сега - от Спортното училище в Плевен, уточни кметът.Той сподели, че ще са необходими и външни спонсори и добави, че към момента, те са само двама.

За представител в Общото събрание на клуба, съветниците избраха главния юрист на Община Плевен, Янко Начовски. Той ще има задачата да предложи на Общото събрание да вземе решение за преобразуване на сдружението в Сдружение с нестопанска цел в обществена полза "Общински футболен клуб "Спартак" Плевен" и да приеме нов устав на сдружението.

Съветниците избраха и трима членове на Управителния съвет на клуба - зам.-кмета Алексе Зелов, Евгени Генов - директор на "Финансово-счетоводна дейност и управление на собствеността" в общината и Венко Николов - експерт по "Спортни и младежки дейности". Според Георг Спартански беше много важно, представителите на общината да са трима, за да се осигури мнозинство в петчленния Управителен съвет на сдружението.