Съветници от ГЕРБ направиха дарение на Центъра за настаняване от семеен тип
Съветници от ГЕРБ направиха дарение на Центъра за настаняване от семеен тип / dariknews.archive

Общинските съветници от ГЕРБ-Плевен Петя Василева, Диана Данова и Пенчо Дреновски връчиха дарение на Центъра за настаняване от семеен тип на деца от 7 до 18 години, който се намира в ж.к. "Сторгозия".

Директорът на центъра Вацка Хорозова прие дарението от постелъчно бельо, книги и препарати. Общинският съветник от ГЕРБ Диана Данова обясни, че преди месец тя и колегите й са посетили Центъра за настаняване с една проучвателна цел, за да се информират от какво имат нужда децата.

„Оказа се, че веднага можем да помогнем със спално бельо, книжки, играчки.", каза Диана Данова." Искаме детайлите, които ще създадат уюта на един дом да бъдат осигурени на децата тук. Публичните средства, както знаете, са разписани за конкретни дейности, но има неща, които създават палитрата на семейния уют и именно те могат да бъдат осигурени чрез дарения.", допълни още Данова. Храненето на децата се осигурява чрез кетъринг обслужване.

По думите на Данова би било много хубаво децата да имат възможност да участват в процеса на приготвяне на храната и така да овладяват и кулинарни умения. „Имаме принципното съгласие от плевенска фирма, която се ангажира да доставя храни с по-дълъг срок на годност, поне веднъж месечно. Това ще позволи на децата веднъж, два или три пъти в месеца да могат да споделят уменията си в кулинарното изкуство, да са радват на един истински семеен уют". Тя уточни, че това е едва началото на дарителската акция, така че жестовете на благотворителност ще продължат и занапред.

Общинските съветници от ГЕРБ изтъкнаха качествата на Вацка Хорозова, като директор на Центъра за настаняване от семеен тип и откроиха отдадеността й към социалната работа. Само за последния месец беше направен основен ремонт на центъра за настаняване от семеен тип. „Ремонтирани са всички спални на децата, занималните. Със съдействието на кмета на община Плевен проф.д-р Димитър Стойков, голяма верига за бързо хранене е дарила 10 000 лева за закупуване на нови мебели, с които бяха преоборудвани стаите на децата, а други дарители се отзоваха и боядисаха помещенията", уточни директорът на Центъра за настаняване Вацка Хорозова.
Днес децата живеят в уютна среда, близка до семейната. Капацитетът на центъра е 12 деца. Към момента в него са настанени 7 деца на възраст от 9 до 16 години.

„Много успешно прилагаме деинституционализацията. За последния месец имаме три деца, които са настанени в приемни семейства и едно от децата е реинтегрирано в биологичното си семейство", допълни още Вацка Хорозова.