Съставите от Червен бряг получиха награди от Рожен 2015
Съставите от Червен бряг получиха награди от Рожен 2015 / obshtina.chervenbryag

Над 8100 изпълнители и 400 каба гайди огласяха Родопските поляни по време на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен" 2015, който се проведе от 17 юли до 19 юли. Около 350 хиляди души бяха посетителите. Събитието мина под патронажа на президента на Република България, Росен Плевнелиев. На Рожен се представиха групи от 306 народни читалища, 94 формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Част от възродения събор бяха и любителските състави и изпълнители от Община Червен бряг, представили се подобаващо на този грандиозен форум на българщината, информираха от пресофиса на община Червен бряг.

Сред 8 100 участници от всички фолклорни области на България, които се изявиха в конкурса и концертите на Събора, бяха и самодейците от НЧ „Никола Вапцаров 1908" от Червен бряг: певецът Станислав Радославов, Фолклорна танцова формация „Феникс", подготвила „Женски шопски танц" и „Шопско настроение". В събора участие взе и Фолклорно трио „Слънцето трепти, захожда", с изпълнението на едноименната песен, което представи и най-новата им песен „Влезнала е Гинка".

В съботния ден на роженската сцена излязоха и певиците от Групата за автентичен фолклор при НЧ „Никола Вапцаров 1928" - с. Ракита. Те изпяха две от най-емблематичните си жетварски песни - „Слънцето трепти, заода" и „Татьова Белка Гроздана".

Съставите от Червен бряг получиха награди от "Рожен" 2015
netinfo

Голямата радост дойде непосредствено след приключване на тридневния Фолклорен конкурс от Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен" 2015, когато самодейците на червенобрежкото читалище бяха обявени за едни от най-добрите състави на България. Журито, с председател проф. акад. Милчо Василев - ректор на АМТИИ - Пловдив, им присъди второто място. Отличията, съпроводени с плакет и грамоти бяха за Фолклорно трио „Феникс", с ръководител Иван Цветков и за Танцова формация „Феникс", с хореограф и художествен ръководител Дарина Гергова - едно изключително признание за тези ентусиазирани млади хора, които за по-малко от две години след своето създаване донесоха не една награда, запленявайки сърцата на публиката на редица фолклорни форуми в страната.