Съдът постанови да започне разплащането с кредиторите на Нова Плама
Съдът постанови да започне разплащането с кредиторите на Нова Плама / netinfo

На 4 февруари ще започне изплащаето на сумите на кредиторите на рафинерията „Нова Плама”. Това е в резултат от решението на Апелативния съд Велико Търново от 21 януари тази година. Той остави без уважение жалбите срещу определението на Плевенския окръжен съд за разпределението на първата частичната сметка от продажбата на рафинерията на „Нова Плама” АД. Това съобщи за Дарик съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Окръжен съд Плевен.

Определението на Великотърновския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване, допълни още съдия Кръстева. Сумата, която трябва да се изплати, е налице и няма никакви процесуални пречки да започне изплащането й на кредиторите. Те ще могат да получат парите си от 4 февруари до 11април в административната сграда на “Нова Плама” на територията на рафинерията всеки ден от 11.00 до 15.00 часа. Графикът за изплащането на сумите ще бъде поставен в сградата на Съдебната палата, на таблото на Плевенския окръжен съд, в Общината, Областната администрация и административната сграда на “Нова Плама”.

Ако някой от кредиторите не може да се яви в посоченото време, може да си получи парите на 15 и 29 февруари, 14 и 28 март, 14 и 15 април. Това са дати извън редовния график. Ако кредиторите не могат да спазят и тези дати, сумите ще им бъдат изплатени след предварителна заявка. Тя може да бъде направена на телефона на заместник-главния счетоводител на “Нова Плама”- 088 /34 94 61. Този телефон обаче ще се използва след изчерпване на датите от графиците, съобщи още Силвия Кръстева.

Причината за това плащането да се извършва в административните сгради, е че ще се подписват документи по оформяне на заплащането и във връзка с трудовия стаж на хората. Когато има наследници на кредиторите, тъй като не може да се каже какви са дяловете на съответните наследници, трябва да се явят всички, които са посочени в удостоверението за наследници. Другата взможност е един от тях да бъде упълномощен от останалите с нотариално заверено пълномощно. Когато се явяват лично кредиторите, трябва да представят лична карта. Ако лицето изпраща пълномощно от чужбина, то трябва да е заверено от консулската служба на Република България в съответната чужда страна.

Издаването на УП 2, което урежда въпроса с трудовия стаж и възможността за пенсиониане, ще става веднага след като приключи плащането на сумите по редовния график. 2 300 са работниците на фалиралата рафинерия, които трябва да получат суми в размер от 500 до 30 000 лв.