/ ThinkStock/Getty Images
Председателят на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова остава за постоянно в ареста, постанови Ловешкият окръжен съд след продължително заседание.
 
Адвокатът на лекарката Стефан Гецов поиска отвод на съдебния състав, тъй като от ареста й вчера тя била обект на медиен интерес, без да е призната за виновна, а това можело да повлияе на докладчика по делото.

Арестуваха председателя на ТЕЛК - Ловеч (СНИМКА)

председателят на ТЕЛК Ловеч д-р Донка Минкова
Председателят на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова

Заседанието бе прекъснато по искане на защитата, за да може д-р Минкова да се запознае с материалите на обвинението. След подновяването му адвокатът представи множество експертизи, според които шефката на ТЕЛК има различни заболявания. Той поиска назначаване на съдебномедицинска експертиза, която да даде заключение може ли арестът да осигури на докторката условия и храна, отговарящи на влошеното й здравословно състояние. Самата д-р Донка Минкова потвърди в отговор на журналистически въпрос, че е освидетелствана от ТЕЛК и има 95% инвалидност.

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика? (ВИДЕО)
 
Съдът обаче отхвърли като неоснователно искането за съдебномедицинска експертиза и даде ход на делото. От думите на наблюдаващия прокурор Димитър Димитров стана ясно, че при претърсване в жилището на шефката на лекарската комисия е намерена значителна сума пари и три папки с медицински документи с по 500 лв. във всяка от тях. Той настоя съдът да наложи най-тежката мярка за неотклонение не защото обвиняемата може да се укрие, а за да не въздейства на засегнати по делото.
 
В момента се разглежда мярката на другия обвиняем – посредника Валентин Румянов от луковитското село Дерманци.