Свищов отбеляза 137 години от първата битка в Освободителната руско-турска война
Свищов отбеляза 137 години от първата битка в Освободителната руско-турска война / dariknews

На 27 юни 2014 г., военослужещи от военно формирование 28880 - Белене взеха участие в тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя по случай отбелязването на 137 години от освобождението на град Свищов, съобщиха от пресцентъра на Сухопътни войски.

На Братската могила в местността „Паметниците" край града, където в нощта на 27 юни 1877 година се водят първите боеве от руско-турската освободителна за България война, беше отслужена панихида от свещеници в памет на българските опълченци, руските, финландските и румънски войни, отдали живота си за свободата, след което бяха поднесени венци и цветя.

Свищов отбеляза 137 години от първата битка в Освободителната рускотурска война
netinfo

Гости на събитието бяха кметът на Община Свищов Станислав Благов, председателят на Общински съвет - Свищов Светлана Георгиева, командирът на военно формирование 28880 - Белене полковник Иван Стоянов, служители на общинската администрация, представители на местната общественост, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Свищов, ветерани, гости и жители на града.
С минута мълчание и падане на колене присъстващите граждани и официални лица отдадоха своята почит към героите.

Вечерта на 27 юни програмата продължи от 18:00 часа в Художествената галерия "Николай Павлович" с концерт „Последен урок - Борис Христов - певецът благовестител", посветен на 100-годишнината от неговото рождение. В него участие ще взеха Пламен Бейков - последният негов ученик и пианистката Божена Петрова - солисти на Държавната опера в Русе. По повод годишнината от рождението на оперния певец беше открита и изложба „Борис Христов - костюми и роли от оперната сцена - из фотографската колекция на музей „Борис Христов" - София".