Свеждат до минимум подизпълнителите, наемани от общински фирми
Свеждат до минимум подизпълнителите, наемани от общински фирми / dariknews.archiv

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви на брифинг, че от сега нататък подизпълнители ще се ползват от общинските фирми само за много ограничен периметър на дейност. Той е категоричен, че процесът, при който средствата преминават през общинскита фирми като през пощенска кутия и отиват в нечии други каси, че бъде преустановен.

"1,71 млн. лева е оборотът на фирма "Паркстрой" в Плевен за миналата година. От тях 822 000 лева са заминали за подизпълнители. От тук нататък това ще приключи и се надявам, че то вече е приключило", заяви Георг Спартански.

Той увери, че от сега нататък подизпълнители ще се използват само за много ограничен периметър на дейност. Кметът обясни, че на част от фирмите, които са извършвали външни услуги на "Паркстрой" като подизпълнители, данъчните власти не са им признали оборотите от тези дейности, и фирма "Паркстрой" в момента е принудена да плаща ДДС-то на тези фирми. Той добави, че проверки на "Паркстрой" са установили, че фирмата има 60 служители, а в същото време възлага определени дейности на фирма, която има 6 служители. При това данъчните не признават сделката и искат ефективно плащане на ДДС от общинската фирма.

Договорът на "Паркстрой" с Община Плевен е изтекъл на 12 февруари 2016 г. В момента комисия проверява цените, предложени от фирмата за следващия едногодишен период на договора.

Предвид това, че "Паркстрой" е 100% общинска фирма и в работата си е получавала минимум 80% приходи от дейности, извършени по линия на общината, договорът ще бъде подписан, без възлагане на обществена поръчка, обясни кметът на Плевен Георг Спартански.