Световноизвестният Людмил Ангелов свири с Плевенска филхармония
Световноизвестният Людмил Ангелов свири с Плевенска филхармония / archiv.DarikNews

На 25 февруари, гост на Плевенска филхармония ще бъде световноизвестният пианист Людмил Ангелов, който ще поднесе на почитателите на клавирната класика два концерта за пиано - "Концерт за пиано и оркестър" No.5 от Лудвиг ван Бетовен и "Концерт за пиано и оркестър" No.2 от Фредерик Шопен.

Концертът ще премине под диригентството на главния диригент на Плевенска филхармония Цанко Делибозов.

Един от най-добрите интерпретатори на музиката на Шопен, Людмил Ангелов е роден във Варна в семейството на добре познати музиканти от български и гръцки произход. Започва да учи пиано на 6-годишна възраст и скоро прави своя дебют в София и други градове в България.

Завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович, който по това време се е обучавал и си е сътрудничил с големия български композитор Панчо Владигеров.

През 1994 година, на пианиста единодушно е присъдена Първа награда в Международния конкурс за пианисти в Монте-Карло. Това е и отправната точка в неговата кариера и тази награда дава възможност на младия пианист да свири в най - известните зали в Европа при огромен успех по отношение, както на публиката, така и на музикалната критика.

Световноизвестният Людмил Ангелов свири с Плевенска филхармония
netinfo

Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число "Виртуози на клавирната музика" (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), "Фредерик Шопен" (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).
Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Георги Димитров, Владимир Гяуров, Росен Миланов.

През сезона 1987/1988 Людмил Ангелов представя събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала. За това уникално събитие той получава отличието "Млад музикант на годината" в България. Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. През 1999 изпълнява с огромен успех Интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания.

От 1992 година, Людмил Ангелов живее в Испания, където е създател и артистичен директор ма Международния фестивал в Толедо. Той дава майстирски класове в Испания и в Нов български университет в България.

Концертът на Людмил Ангелов с Плевенска филхармония е на 25 февруари от 19:00 часа в зала "Катя Попова".