Светлоотразители ще пазят децата на пътя
Светлоотразители ще пазят децата на пътя / РИОСВ Плевен

 Светлоотразители за пешеходци са получили днес децата от Начално училище "Единство" Плевен. Значките са раздадени от експерти на РИОСВ Плевен като част от кампанията за отбелязването на Европейската седмица на мобилността и 22 септември - Денят без автомобили.

От днес всяко дете ще ходи със закачен на раницата светлоотразител с логото на Европейската седмица на мобилността., посочват от пресцентъра на регионалната инспекция. Експертите са представили на учениците информация за Европейската седмица на мобилността и са ги запознали с вредите причинени от прекомерното използване на моторни превозни средства и ползите от "Алтернативната мобилност".

Светлоотразителите за пешеходци са особено подходящи за използване от ученици и основното им предназначение е да осигуряват по-добра видимост на децата на пътя. Човек, носещ светлоотразител може да бъде забелязан на тъмно от шофьор, каращ на дълги светлини от разстояние около 300 метра. Ако човек е без светлоотразител, в зависимост от това с какво е облечен, може да бъде забелязан едва от разстояние приблизително равно на 100 метра.