Строежът на маслена фабрика край Ясен - под въпрос
Строежът на маслена фабрика край Ясен - под въпрос / sxc.hu

Два гласа не достигнаха при гласуването днес на точката за продажба на имот край село Ясен за строеж на маслена фабрика. Инвеститорът, "Марица олио" АД, беше заявил по-рано тази година интерес към закупуване на терена с цел разширяване на производството.

Точката предвиждаше имотът от 11 789 кв. м., който е оценен като пустееща необработваема земя трета категория, да бъде продаден при първоначална цена от 5 880 лв. без ДДС.

По мнението на Пламен Дилов, независимо от състоянието и местоположението на терена, предложената цена не е достатъчно реалистична. Според Илка Илиева, председател на Постоянната комисия по "Общинска собственост, приватизация и концесии", направена предварително справка показва, че в момента на пазара на имоти в Плевен обработваема земеделска земя първа и втора категория се продава максимум за 500 лв. на декар. А в случая с терена в землището на Ясен става дума за пустееща земя трета категория, за която се искат същите пари.

По думите на кмета на селото - Тодор Димитров, имотът е с голяма денивелация, в момента там е възникнало своеобразно сметище, всичко е обрасло и цената от 5 880 лв. за 11,78 декара е добра.

В крайна сметка след гласуването се оказа, че "за" предложението за продажба са 24 съветници, останалите или се въздържаха от подкрепа, или бяха "против".