kakrina
kakrina / netinfo
Стотици граждани се събраха в Къкринското ханче, за да почетат паметта на Васил Левски на мястото, където той е бил заловен на 27 декември 1872 г. Сред тях бяха и участниците в традиционния поход „По стъпките на Апостола”, тръгнал сутринта от Ловеч. Тук бяха и 30 деца, дошли специално от училището в софийското село Негован.
 
„Васил Левски не успя да надскочи само онзи плет, навеки вплел се в народната памет с една развързана връв и с една безгранична скръб. Но той многократно надскача всички ровове и бездни на епохата като истински европейски мислител и републиканец!“, изтъкна в словото си Петър Цолов, председател на общинския съвет в Ловеч.
 
Сред официалните лица бяха още кметът на общината Корнелия Маринова, областният управител Пенка Николова и други гости.
Пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където спомена за залавянето на най-светлия син на България пази вековен бряст, членове на Регионален клуб „Васил Левски” при Национално дружество „Традиция” пресъздадоха жива картина „Клетва на комитетски дейци”.
По-рано в храма „Успение Богородично“ в Ловеч бе отслужена панихида, водена от Ловчанския митрополит Гавриил.
 
Дискусия с участие на историци имаше в Клуба на дейците на културата. Участваха Теодор Тончев от Регионалния исторически музей, Румен Сейреков от Фондация „Безсмъртни българи“ и  Христина Богданова, която е пра-правнучка на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски.