Стартират Лауреатски дни Катя Попова
Стартират Лауреатски дни Катя Попова / netinfo

26-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" стартира днес в Плевен. Организатори са Община Плевен, съвместно с читалище "Лик" и "Българско музикално сдружение" София.

Първият концерт е днес от 18.00 часа в Галерия "Светлин Русев". Официалното откриване ще е на 13 декември от 19.00 часа на сцената на ДТ "Иван Радоев". В програмата на фестивала са включени два симфонични концерта с участието на общо седем гост-солисти под акомпанимента на Плевенската филхармония и диригентството на Росен Гергов и маестро проф. Васил Казанджиев. В програмата ще има и три камерни концерта.

13 са тази година гост-солистите на Лауреатските дни “Катя Попова”, спечелили общо над 34 награди и отличия само през последните три години от общо 17 международни музикални конкурса, обяви Катя Божикова, секретар на читалище “Лик”.

Плевенската публика ще има възможност да чуе звука и на три уникални инструмента. Това са две цигулки "Гуарниери" от 1773 година и виолончелото на Франческо Руджери, сътворено в Кремона през същата година.