Стартира втория етап на Бъди в час в Ловеч
Стартира втория етап на Бъди в час в Ловеч / DarikNews

В Ловеч започна от началото на февруари вторият етап на Националната антиспин кампания „Бъди в час", съобщиха от РИОКОЗ. В рамките на кампанията и във връзка с 14 февруари - Деня на влюбените, през втората седмица на месеца РИОКОЗ Ловеч организира различни събития на регионално ниво. Тяхната цел е да привлече общественото внимание към проблема ХИВ/СПИН. Кампанията е насочена предимно към младите хора. Идеята е да се популяризира услугата за анонимно, безплатно и доброволно изследване за ХИВ.

Обучителни модули, обединени от общата тема „Свети Валентин - Празник на любовта" ще се проведат с доброволци от ловешкото Сдружение „Екомисия 21 век" и Българския младежки червен кръст и членовете на Клубовете „Посланици на здравето" в седем средни и основни училища на Ловеч.

Ще се проведат и беседи с млади хора от четири Центъра, предлагащи социални услуги за деца и младежи в риск (Дом за деца, лишени от родителски грижи, Защитени жилища и Център за настаняване от семеен тип). Желаещите млади хора от Ловеч ще имат възможност до края на февруари изследват за ХИВ с бърз тест в микробиологичната лаборатория на РИОКОЗ.

На 13 и 14 февруари ще се проведе акция за разпространение на здравно-образователни материали и презервативи от доброволци на неправителствени организации в училищата и търговските вериги в Ловеч.