Стартира строежът на нова детска градина в Плевен
Стартира строежът на нова детска градина в Плевен / archive.dariknews

„От 24 години в Плевен не е строена нова детска градина, през последните 12 години на Плевен бяха обещавани не една, а две детски градини и в предизборната си кампания аз обещах, че ще има поне една нова и сега се поставя старта на детска градина, предназначена за 100 деца".

Това каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков пред журналисти, минути преди първата копка, полагаща началото на строежа на новата детска градина, която ще бъде изградена на терен, намиращ се в района зад „Битовия комбинат" и ул. „Освобождение" в непосредствена близост до детската ясла там.

Кметът обясни, че субсидията за построяването на детската градина е отпусната от правителството в началото на тази година. „Това е израз на стремежа на ръководството на Община Плевен да се обърне към младите хора, като създаде по-добри условия за техните деца и те да се отглеждат в нови домове".

Стартира строежът на нова детска градина в Плевен
netinfo

Тук проф. Стойков припомни предстоящата реализация на друг мащабен проект на община Плевен - капиталовият ремонт на ОДЗ"Снежанка", след който детската градина ще бъде „едно ново детско заведение". Ремонтите там ще трябва да приключат в рамките на месец септември.
Все още има недостиг на места в детските градини в Плевен, докато в малките населени места и селата има детски градини с по три до пет деца, коментира кметът.

По повод възникналите коментари, относно избора на софийска фирма за изпълнител на проекта за новата детска градина в Плевен кметът каза, че при подписан договор и преди започването на строителните дейности не би коментирал, но заяви че стриктно ще бъдат съблюдавани качеството и срока на извършваните работи.

Управителят на фирмата, която ще извърши строителството на новата детска градина в Плевен Димитър Атанасов каза, че фирмата има готовност да изпълни проекта за шест месеца и разполага с график за извършване на необходимите дейности за приключване на обекта в посочения срок. Той каза, че изкопните работи и излизането на кота: нула ще бъдат изпълнени през юли - август, най-късно през началото на септември, след което предстоящите дъждове няма да имат определящо значение за понататъшната работа.
Договорът с фирмата-изпълнител е за 1,410 000 лева като в различните етапи от строителството, броят на работниците ще се мени и в някои моменти ще достигне 62-ма.
Строителният надзор по изпълнението на договора ще се изпълнява от плевенска фирма.

Новата детска градина ще бъде двуетажна сграда със сутерен и ще бъде изградена на терен с площ над 5 декара като ще осигури места за 100 деца.
Автор на проекта е архитектурно бюро "Иво Петров - Архитекти" с ръководител архитект Иво Петров.