Стартира подписката с искане за оставката на кмета на Плевен
Стартира подписката с искане за оставката на кмета на Плевен / archive.dariknews

Въз основа на протокол, подписан на 26 юни от 58 души, инициатори на подписка за оставката на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, на 27 юни е било подадено уведомление в Община Плевен. То е подписано и от Калоян Крачолов - представител на гражданската инициатива „Граждански контрол", които подкрепят идеята за оставката на кмета на Плевен.

Това каза пред журналисти Стефка Григорова - председател на инициативния комитет и уточни, че освен от „Граждански контрол", до момента, подписката е подкрепена и от партия Движение България на гражданите.

Стартира подписката с искане за оставката на кмета на Плевен
netinfo

През идната неделя предстои, организираната подписка да бъде обсъдена на Националния събор на ВМРО, а от 4-ти юли започват срещите с представителите на БСП.
„Търсим подкрепа от всяка политическа сила, включително и от ГЕРБ, защото кметът на Плевен нарушава Конституцията и законите, нарушава разпоредби на върховни съдебни институции.

Може би най-шокиращото са не тези безкрайни уволнения и назначения и нови уволнения, а последиците от това, че по този начин се източва бюджета на Община Плевен с плащане на обезщетения". Стефка Григорова каза още, че освен това ВАС е отменил като незаконни новите нива на местните данъци и такси, но решението му не е уважено и те не са намалени. Спорд нея също остава неизяснен и въпросът, дали кметът на Плевен продължава работата си в Университетската болница и в Медицинския университет.

„Това е изключително важно, защото ако той го прави това, значи не изпълнява и задълженията си и на кмет, защото колкото и мотивиран да е човек, той не може в рамките на 24 часа да си почине така, че да бъде добър хирург, както и да бъде добър кмет. Това са причините - много прости",
Стефка Григорова обясни, че подписката има предимно морален характер - без никакви юридически последици. „Искаме да покажем на кмета, че така повече не може да продължава и най-важното е той да разбере, че трябва да има диалог с всички граждани на Плевен".

На пункта пред Синия комплекс в центъра на Плевен ще се събират подписи от 3 юли до 3-ти септември - 2013-та г., след което списъците с подписи ще бъдат предоставени на Общинския съвет и на областния управител като очакванията ще са за една морална реакция от страна на кмета на Плевен, обясни председателят на инициативния комитет и бивш директор на Регионалния исторически музей в Плевен, Стефка Григорова.

"Искаме г-н кметът да избере - дали ще бъде кмет на Плевен или ще бъде лекар в Университетската болница - кое му е по-мило и по-важно, защото двете неща са несъвместими", допълни тя.

Стартира подписката с искане за оставката на кмета на Плевен
netinfo

50 подписа бяха събрани за около час от стартирането на подписката на 03 юли 2013 г.