Стартира кампанията за избор на символ на Никопол
Стартира кампанията за избор на символ на Никопол / netinfo

На празника на Никопол преди дни беше даден старт на кампанията за избор на символ на града. Инициативата ще продължи година и всеки, който има мнение по въпроса, може да гласува чрез официални бланки за паметник, който да е емблема. Пет са общо предложенията.

На първо място това е чешмата "Елия" - построена през втори век и напълно обновена за тържествата тази година. На чешмата е вградена римска надгробна плоча, на която на латински е изписана епитафия, изразяваща мъката на римския финансов чиновник Фронтон по рано починалата му съпруга Елия.

Вторият паметник, предложен за символ на Никопол, е кръстокуполната църква "Св. Св. Петър и Павел", строена през 13-14 век. Тя е единствената оцеляла част от средновековен манастирски комплекс.

Третият обект е калето на Шишмановата крепост. То се намира на западния хълм над града, където частично е запазена "Чаршийската порта".

Четвъртият обект в анкетната карта е църквата "Успение Богородично". Храмът е строен през 1840 година със средства от дарения и до днес е действащ. Църквата е обявена и за паметник на културата. В нея има богато резбован владишки трон и иконостас и автентични икони, които се определят като изографисвани от представители на Тревненската школа.

Последният обект, за който могат да дадат гласа си никополчани, е Паметникът на победата, строен през 1906 година. Той се издига на хълм над града в памет на загиналите 1 300 руски воини за освобождението на Никопол.

В анкетата може да участват както жители на Никопол, така и хора, родени тук, но които в момента не живеят в него. В картата си всеки посочва още възраст, пол и местоживеене. Официално анкетата приключва на 31 юли 2010 год. и резултатите от нея ще бъдат обявени на следващия празник на град Никопол.