Спортната зала на Медицинския става достъпна за инвалиди
Спортната зала на Медицинския става достъпна за инвалиди / Дарик Плевен архив

Удароустойчиви подови настилки и мазилки ще бъдат поставени в Спортната зала на Медицинския университет в Плевен. Сградата ще се сдобие с рампа на входа, за да могат хора с увреждания да използват подходите към нея. Тези ремонти са само част от дейностите по проект, благодарение на който спортната зала на висшето училище ще има нов облик. Проектът е на стойност 289 947 лв. и ще се реализира за една година.

Парите са безвъзмездна финансова помощ, предоставена от правителството на Япония. С тях ще бъде обновена залата, ще бъдат реконструирани санитарните възли и съблекалните, поясни доц. Анжелика Велкова, зам.-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество на МУ в Плевен. По думите й, на прозорците ще се поставят защитни мрежи, а за да се постигне по-добра топлоефективност ще се подменят и дограмите. Топлопреносната система и радиаторите също ще се сменят, а изолацията на покрива и подпокривното пространство ще бъде подобрена.

По проект е предвидена подмяна на централизираната вентилационна система, която ще бъде заменена с децентрализирани вентилационни средства. Оптималната осветеност на сградата ще се постигне чрез подмяна на осветителните тела, допълни доц. Велкова. В момената в Медицинския университет учат 13 студенти с увреждания, както българи, така и чужденци, и след година техният достъп до спортната зала ще бъде в пъти улеснен, поясни още тя. Според нея, от влизането на страната ни в ЕС висшето учебно заведние е усвоило по проекти около 7 млн. лв. Подробности чуйте в прикачения файл...