Спипаха бивш военен с цял боен арсенал в дома му
Спипаха бивш военен с цял боен арсенал в дома му / netinfo

Изключително богат незаконен боен арсенал е открит в дома на 52-годишен плевенчанин, част от оръжието е действащо, това съобщи комисар Пламен Павликянов, директор на Плевенската полиция. При съвместната спецакция на полицията и покуратурата са намерени автомати, пушки, пистолети, гранати и други оръжия.

Служителите на реда са действли по сигнал. Бойният арсенал е открит вчера на различни места в апартамента на мъжа, който е военен пенсионер. Сред вещите са самоделен пистолет, револвер "Наган", ловна пушка, гранати, взриватели и електродетонатори. Освен това при претърсването са намерени още бойни и ловни патрони с различен калибър. Открити са части за карабини "Манлихера" и "Маузер" и пълнители за пистолети. В момента са иззети само незаконо притежаваните оръжия, тъй като в жилището е имало и оръжия, за които 52-годишният има разрешителни за ползване. Това съобщи Иво Радев, шеф на Районната Прокуратура в Плевен.

Предстои да бъдат направени експертизи на оръжейния арсенал и да се установи каква част от него е действаща, допълни прокурор Радев. По случая е образувано досъдебно производство, но мъжът все още не е задържан. Иво Радев съобщи още, че предстои да му бъде повдигнато обвинение.

"Обвинението за сега е работно, по член 339 - ал. 1, но най-вероятно лицето предстои да бъде привлечено по по-тежкия чл. 2 за незаконно притежание на боеприпаси, който предвижда лишаване от свобода 3-10 години", уточни Радев.

Шефът на Районната прокуратура допълни, че тепърва ще се установява какъв е мотивът за притежание на оръжието и от къде плевенчанинът се е сдобил с него. Възможно е оръжието да е набавено от военни складове, до които мъжът е имал служебен достъп.