sre6ta
sre6ta / dariknews.bg
За последните две години и 7 месеца общата сума на парите, дадени от тези на данъкоплатеца заради вандалщина по отношение на изхвърлянето на битови и строителни отпадъци е 446 300 лв. като до края на тази година се очаква сумата да достигне половин милион.

Това каза на среща с медиите и представители на почистващите фирми в Плевен кметът на града Георг Спартански. Цифрите са от справка, направена вчера по негово искане.
„За 2015 г., за нерегламентирани замърсявания т.е. за сметища и кочини, които ние сами си причиняваме, от парите на плевенския данъкоплатец сме платили 248 000 лева. За 2016-та парите са 145 800 лв., а до 1 август те са 52 500 лева. Ако прибавим и още 50 000 лв. до края на годината, парите стават 500 000 лева“, каза Георг Спартански.

„500 хил. лева сме потрошили за три години и като добавим и 200 000 лева за възстановяване на детски площадки заради вандали, парите стават 700 000 лв. Сметнато за 5 или 10 години напред говорим за милиони, които изтичат в тоалетната чиния заради това, че някои са със съзнание на примати и неандерталци“, добави Спартански.

Той беше категоричен, че хората от почистващите фирми си вършат работата, при условие, че не си затваря очите и за някои пропуски.
„Не приемам за нормално в 21-ви век и в страна, която е член на ЕС от 10 години, срещу работници по чистотата от малцинствен произход да бъдат насъсквани кучета, да бъдат заплашвани със саморазправа с убийство и причиняване на телесни повреди, както и по тях да бъдат хвърляни буркани с развалени плодове и зеленчуци, както и пликове с урина“, каза кметът.

Той припомни, че фирмите, които се грижат за чистотата в Плевен имат задължението да изхвърлят боклука от контейнерите и никъде в договорите им не пише, че трябва да съберат боклука около кофите за смет, който понякога е в пъти повече от съдържанието им.

„Всичко това, което е извън стандарта и защото някой го е домързяло да вдигне капака на контейнера, и защото хората са роби и трябва да му слугуват – всичко това са допълнителни харчове за общината“, каза Георг Спартански.