Спартак е изправен пред угрозата да изпадне от Б група
Спартак е изправен пред угрозата да изпадне от Б група / archiv.DarikNews

Ръководството на Спартак е внесло в БФС молба за отсрочка на дадения срок до четвъртък клубът да получи лиценз. Поводът е, че този четвъртък изтича срокът в който Спартак трябва да покрие предписанията на футболния съюз.

По този повод в четвъртък ще се проведе среща с участието на ръководството на клуба, Даниел Митов и кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, на която ще се търси вариант за спасяване на „синьо-белите". Това се съобщава на сайта на привържениците на отбора.

Междувременно председателят на Управителния съвет на клуба Кирил Тодоров заяви вчера пред БТА, че се водят активни разговори за спасяването на отбора.
Спартак има срок до четвъртък да покрие предписанията от БФС, за да получи лиценз за новия сезон на "Б" група. Ако това не бъде изпълнено, отборът ще бъде изхвърлен във "В" група.
До момента липсва официално изявление от страна на ръководството на клуба или от Община Плевен! Привържениците чакат от един месец управата на клуба да излезе с пресконференция, на която да разясни плановете за бъдещето на отбора.

Същевременно от клуба на феновете на "Спартак" - "Винаги верни", излязоха с отворено писмо в което изразяват сериозните си опасения за бъдещето на клуба.

Публикуваме пълния текст на писмото от феновете на отбора:

От клуб на привържениците на ФК „СПАРТАК 1919" Плевен „ВИНАГИ ВЕРНИ"

Бихме искали да изразим силното ни притеснение за съдбата на ПФК „СПАРТАК 1919" - Плевен. То идва от факта, че от края на първенството до ден днешен липсва официална информация от ръководството на клуба, каквато поискахме чрез отворено писмо преди повече от месец. Вече сме убедени, че ръководството на СПАРТАК се крие от привържениците на отбора и футболната общественост в Плевен и окончателно сваляме доверието си към него, защото с действията си то вреди на името на СПАРТАК.

Междувременно в града и в националните медии започнаха да се носят все по-реално звучащи слухове за сериозни финансови и организационни проблеми, които застрашават не само участието на СПАРТАК в „Б" група, а въобще съществуването на клуба. Коментира се вариант, че е възможно СПАРТАК да предостави професионалния си лиценз на Литекс (Ловеч), което би означавало заличаването на плевенския клуб и срам за нашия град. Сред футболната общественост се говори и за това, че бъдещият член на Северозападна „В" група Сторгозия (Плевен) ще получи подкрепа от Община Плевен за сметка на такава към СПАРТАК - безспорният носител на почти 100-годишната славна футболна традиция на града ни

Днес вече е ясно, че лицензът на СПАРТАК за участие в „Б" група за предстоящия сезон ще бъде отнет до броени дни, ако не бъдат изчистени задълженията на клуба към държавните институции и БФС, възлизащи според слуховете на не повече от 60 000 лв. Започваме да се опасяваме, че освен това може да се стигне и до повторен фалит на СПАРТАК за последните пет години, който да се окаже пагубен.

В създалата се изключително критична ситуация за бъдещето на СПАРТАК, искаме да се обърнем с призив към ръководството на Община Плевен, бизнеса в града и цялата плевенска футболна общественост да се включат в спасяването на СПАРТАК. Смятаме, че именно градското ръководство трябва да се ангажира най-активно със запазването на клуба-емблема на Плевен, какъвто без съмнение е ПФК „СПАРТАК 1919". Сигурни сме, че то има нужното влияние и възможности да го постигне. Искаме да напомним на управниците на Община Плевен, че ако днес те допуснат СПАРТАК да се откаже от участие в „Б" група, този факт ще остави завинаги мръсно петно върху имената им в съзнанието на футболните привърженици в града.

Клуб на привържениците на ПФК „СПАРТАК 1919" Плевен „ВИНАГИ ВЕРНИ"

11.06.2013 г.