Сменят терапия за лечение на хронична бъбречна недостатъчност
Сменят терапия за лечение на хронична бъбречна недостатъчност / снимка: Дарик Плевен

Здравноосигурените лица, които се лекуват с Neorecormon solution for inj., prefilled suringe 1000IU x 6 ще трябва да сменят терапията си, информират от пресцентъра на Районната здравноосигурителна каса в Плевен. Причината е, че фирмата вносител оттегля лекарствения продукт от списъка с лекарства, които НЗОК заплаща.

Във връзка с това пациентите, които имат валиден протокол за Neorecormon, трябва да се обърнат към лекуващия ги лекар нефролог за смяна на лекарствения продукт за остатъчния срок от курса им на лечение. За извършване на тази смяна не е необходимо направление за специалист, издадено от техния личен лекар, уточняват от здравната каса.

Ако новият протокол е без промяна в дозата или тя е намалена за остатъчния срок от лечението, следва той само да бъде заверен в РЗОК.

Ако новият протокол е за повишаване на дневната доза, се спазва редът за заверка на протоколите, съгласно изискванията на НЗОК за лечение на болни с хронична бъбречна недостатъчност в преддиализен период в извънболничната помощ.