Служителите от РИМ-Плевен: Не желаем да работим със Стефка Григорова
Служителите от РИМ-Плевен: Не желаем да работим със Стефка Григорова / dariknews.archive

„Колективът на РИМ-Плевен публично заяви, че не желае да работи с г-жа Стефка Григорова и че не желае тя да бъде ръководител на тази институция". Това заяви пред медиите от името на целия екип временно изпълняващият длъжността директор на музея Нели Дакова. „Колегите са инициирали още през 2012 г. нейното уволнение.

По думите на Нели Дакова, срокът на договора на Стефка Григорова като директор на РИМ-Плевен е изтекъл на 26 юли 2013 г., тъй като тя е назначена на поста на 26 юли 2010 г., след явяване на конкурс за длъжността, който е бил тогава за три годишен период на изпълнение. Според Дакова, сключеното допълнително споразумение за срок от две години е невалидно.

Припомняме, че Стефка Григорова осъди Регионалния исторически музей да й изплати обезщетения и в резултат, на 19 август в музея е получена покана от частен съдебен изпълнител за превеждане на сумата от 13 271 лева в срок до 31 август 2014 г. Нели Дакова уточни, че общата сума на обезщетенията, които ще изплати музея на Стефка Григорова е над 20 000 лева, тъй като се полагат и обезщетения за отпуски, лихви и други начисления.
Тя каза, че ако бъде преведена цялата сума в посочения срок, служителите ще останат без заплати и в тази връзка са се обърнали с молба към частния съдебен изпълнител и сумата ще се преведе на два транша.

Музейните специалисти припомниха, че са инициирали уволнението на Григорова през 2012 г. „Изпращали сме множество сигнали до кмета на Плевен проф. Стойков, включително и декларация с подписка с искане на нейното уволнение до кмета на Плевен и до Министерството на културата, в резултат на което последва нейното уволнение", каза Нели Дакова. През 2013 г. отново е направена подписка за уволняването на Стефка Григорова.
„Причините са известни на всички - авторитарно и еднолично ръководство, създаване на интриги в колектива, безотговорно отношение към материалната база, нецелесъобразно харчене на средства, нанасяне на психически тормоз върху хората", посочи Дакова.

"Първото внушение, което тиражираше г-жа Григорова беше, че уволнението й е политическо. Това изобщо не е вярно. Това беше форма и стратегия, да се прикрият истинските причини, поради които тя беше уволнена. Една година мълчим, но вече ни омръзна, защото станахме обект на приказки и на плюене" казаха хората от музея.

Служителите от РИМПлевен Не желаем да работим със Стефка Григорова
netinfo

Археологът Мартин Дяков заяви, че твърденията на Стефка Григорова, че уволнението й е поради политически причини, са абсолютно неверни. Истината е, че тя „усвояваше" средства на музея, а за да прикрие кражбите си, започна да лъже и да манипулира хората, каза той. Археологът каза, че РИМ е разполагал с 18-те хиляди, които е трябвало да плати за парно, но то не е било платено, за да останат още средства за „усвояване".

Служителите от РИМПлевен Не желаем да работим със Стефка Григорова
netinfo

Позицията на колегите по отношение стила и методите на работа на Григорова е принципна, заяви археологът Владимир Найденов. „Не искаме да правим внушения, никой от нас не е заявил позицията си поради лични причини. Правим всичко това в името на институцията, защото ние сме хората, които се грижат за културно-историческото наследство на плевенския край", каза Владимир Найденов - археолог в музея и доскорошен директор на РИМ-Плевен.