Случаят Еделвайс влезе в прокуратурата
Случаят Еделвайс влезе в прокуратурата / netinfo

Материалите по случая с кражбата на 91 еделвайса в резерват “Соколна” са предадени на Районната прокуратура в Казанлък, съобщават от офиса на националния парк “Централен Балкан”.

Крадецът на еделвайси беше заловен от служители на парка в местността Белите камъни. Еделвайсите бяха открити в раницата му. Мъжът е шофьор в радиотелевизионната станция на връх Ботев.

Еделвайсът е защитено растение, което е включено в Червената книга на България. Унищожено е цялото находище на еделвайса с площ 150 кв.м в тази част на парка. Тогава на бракониера бе съставен акт за административно нарушение, а откраднатите еделвайси бяха иззети.

С беритбата в резервата бракониерът е извършил серия от административни нарушения. Утежняващ факт е, че деянието е извършено умишлено и съзнателно в съучастие с други лица.

Старопланинският еделвайс в целия свят се среща единствено на няколко места в Троянския, Тъжанския и Карловския балкан. Законът предвижда, който унищожи или повреди защитена територия или защитена зона или екземпляр от защитен растителен или животински вид, да се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация, както и с глоба от 500 до 2 000 лева.