След 10 години всички операции ще са роботизирани, според италиански специалист
След 10 години всички операции ще са роботизирани, според италиански специалист / Дарик Плевен
След 10 години всички операции ще са роботизирани, според италиански специалист
28871
След 10 години всички операции ще са роботизирани, според италиански специалист
  • След 10 години всички операции ще са роботизирани, според италиански специалист

Плевен е домакин на Втори семинар с практическа насоченост по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията. От понеделник стартираха инициативите, бяха направени вече и няколко операции с робота Да Винчи. Паралелно с това се провежда и Пети международен семинар по роботизирана хирургия в Югоизточна Европа. Инициативите са със специалното участие на италианския проф. Анджело Маджони, който е председател на Европейската асоциация по Роботизирана гинекологична хирургия.

Днес от злокачествено образувание на шийката на матката беше оперирана 24-годишна жена, операцията извърши ректорът на Медицински университет проф. д-р Григор Горчев, а модератор беше проф. Маджони. След интервенцията италианският гост даде специално интервю, в което изрази мнението си за развитието на Плевен като център на роботизираната хирургия, за новаторския подход в тази област и за бъдещето на новата технология.

Много съм доволен и горд, че съм тук, каза проф. Маджони. Центърът е много важен не само по отношение на лапароскопската хирургия, а и по отношение на роботизираната. За повечето страни от особена важност е да имат такъв център, тъй като това е център за обучение на млади хора по хирургия, която всъщност е хирургия на бъдещето.

В 20 страни от Европа има роботи, водещи в това отношение са Франция, Белгия и Италия, но като цяло роботите се използват повече в урологичната хирургия. В Европа роботите за урологични операции са общо 250, а за гинекологични - 100. Според проф. Маджони приносът на проф. Горчев и екипа му в развитието на този вид хирургия е много важен, защото един от най-важните проблеми е цената, стойността на операцията. Проф. Горчев е с поглед в бъдещето, с отворени хоризонти, а такъв тип хирург е от особена важност за Европа и България.

Предимствата - както за оперираните пациентки, така и за самия хирург, са значими, а мисля че роботизираната хирургия в България е много важна и за румънските жени, каза проф. Маджони. Според него икономическата криза не може да не се отразява и на роботизираната хирургия, но това е причина да се слагат граници пред развитието на този тип хирургия. От друга страна с развитието на този вид хирургия, ще се намалят и разходите за нея.

Ние трябва да продължим напред и по мое мнение след 10 години всеки тип операция ще бъде извършена по този начин, каза още проф. Маджони. Семинарът в Плевен продължава утре с първата в България урологична операция, извършена с помощта на робот.

Още подробности чуйте в звуковия файл.