Слабости в законовата уредба допускат получаването на метадон по програми да се превръща в бизнес
Слабости в законовата уредба допускат получаването на метадон по програми да се превръща в бизнес / dariknews.archive

Прокурор Николай Пачевски от Окръжна прокуратура - Плевен разясни пред медиите, че в резултат на обемиста работа се е достигнало до успешна реализация на случай, по който се работи от миналата година. На 24 юли 2014 г. органите на полицията са заловили лице, което разпространява метадон - лекарство което се използва за лечение на наркозависими като своеобразен заместител на хероина.

В хода на работата се оказало, че възползвайки се от легална програма за лечение, П.Н.Н. се снабдява с метадона, който е обект на изключителен контрол от страна на държавата и не може да се разпространява свободно, възползвайки се от слабостите в нормативната уредба, относно отпускането на това вещество.

33-годишният мъж, който е безработен е бил заловен в момент, в който осъществявал сделка с наркозависим, който не е включен в метадоновата програма.
При залавянето му у него са намерени малко над 400 мл метадон. Той е познат на полицията с предишни подобни прояви и е задържан с постоянна мярка за неотклонение.

Задържаният се е възползвал от пропуски в закона, като освен себе си е включил и съпругата си в програмата, по която той е имал правото да получава метадона и да го продава.

Николай Пачевски уточни, че по тази програма, която цели освобождаване от наркотична зависимост, държавата осигурява безплатно метадона. Той добави, че една доза метадон струва около 12 лева и заловеното количество у лицето струва около 800 лева.
Съпругата на П.Н.Н. по документи също се води като зависима и в момента се работи в посока, дали и тя също е разпространявала веществото или само го е ползвала, тъй като са установени нарушения при отпускането на тези препарати.

Пачевски уточни, че слабостите са установени в реда за определянето на реда за отпускане на метадона. Към момента няма обвинени лекари. От март тази година П.Н.Н. е включен в тази програма, като преди това - през 2013 година е бил в друга програма. В хода на следствието е доказано, че той се е занимавал и с разпространение и на амфетамини, за което към момента няма повдигнато обвинение.

От 40 до 120 мл са дневните дози, които се определят индивидуално от лекар за всеки един пациент. Те се разпределят по определена от лекар схема за прием, въз основа на нормативи, приети от Министерството на здравеопазването.
Тук Николай Пачевски отбеляза, че метадоновите дози трябва да се приемат в присъствието на лекар или друго медицинско лице, но е допустимо това да става и в домашни условия и под контрола на близък човек, което от своя страна позволява човек свободно да се движи по улиците със законно отпуснатия му метадон.

"Оказа се, че много от недобросъвестните ползватели на метадоновите програми, умишлено се регистрират в медицински центрове извън мястото, където живеят и отивайки там под предлог, че е много скъпо да ходят всеки ден, получават по повече дози, което създава условия за реаюлизирането на бизнес", коментира прокурорът.

По обвинението, което е за разпространение на наркотични вещества, без необходимото разрешение, законът предвижда затвор от 5 до 15 години и голяма глоба, уточни Пачевски.

В пресконференцията участие взеха и Петър Енчев и Венцислав Катинов - криминалисти от сектор „Криминална полиция" при ОДМВР - Плевен и Първо РУП Плевен.