СКШ Плевен XXI отбеляза 15-годишнина с голям турнир, събрал 112 участника
СКШ Плевен XXI отбеляза 15-годишнина с голям турнир, събрал 112 участника / sksh.21

На 4-ти и 5-ти октомври по повод 15 години от създаването на Спортен клуб по шахмат "Плевен XXI", в хотел "Балкан" се състоя открит турнир за купа "Плевен XXI"

На официалното откриване присъстваха трима от досегашните председатели на плевенския клуб- бизнесмените Петьо Маринов, Пламен Маринов и гросмайстор Борис Чаталбашев, който ръководи клуба от 2009 г. насам. Те приветстваха участниците в турнира, споделиха , че се гордеят с постиженията на плевенските шахматисти, и им пожелаха нови успехи. Треньорката мс Христнка Илиева връчи на всеки от тях плакети за принос в развитието на клуба.

Специален гост на проявата беше собственикът на хотел "Ростов" Васил Антонов, дългогодишен приятел на плевенския шах, който откри турнира.

Сред гостите бяха и Венета Лукова, директор на ЦДГ 6 "Чучулига", с която СКШ "Плевен XXI" успешно си сътрудничи вече 12 години и Емил Трифонов - директор на ЗД "Евроинс" АД-агенция Плевен, с чиято подкрепа от 2009г. в града ни се провежда веригата турнири "Евроинс".

Историята на клуба бепе представена с кратък филм на плевенския журналист Иван Кръстев, който припомни, че СКШ "Плевен XXI" е наследник на славна шахматна традиция, започнала от школата на големия педагог мс Нотко Ноев. В своята история плевенският клуб е имал 9 национални състезатели, които многократно са участвали на Световни, Европейски първенства и Балканиади. През 2014 г. клубът за първи път сформира женски отбор, съставен изцяло от плевенски шахматистки, който успя да се класира в елитната А група за 2015 г.

Най-успешният състезател на СКШ "Плевен XXI" в момента е 10-годишният Валентин Митев. През 2014 г. момчето спечели 7 турнира, сред които 3 Национални купи, и фестивалите "Надеждите на света" и "Петерхофская ладья". Преди месец Валентин спечели и бронзов медал на Европейско първенство на страните от ЕС в Чехия.

За своите постижения малкият шахматист беше обявен за "Най-добър състезател на клуба за 2014 г." Наградата му беше специален плакет, връчен му на церемонията по закриването от гм Борис Чаталбашев.

На турнира се реализира идеята на мс Христинка Илиева, треньорка в клуба от 2006 г., на едно място да се съберат шахматистите от различни поколения, които са били част от шахматния живот на клуба. На 15 от тях бяха връчени плакети за принос в развитието на клуба.

От името на клуба Христинка Илиева изказа благодарност и на 15-те фирми, които спонсорираха проявата.

Състезанието протече в седем кръга по Швейцарска система, при контрола 50 минути с добавка по 10 секунди на всеки изигран ход. Главен съдия на турнира беше международният рефер мс Димитър Илиев от София. Турнирът бе изпратен за изчисляване на българско ело.

На закриването бяха раздадени 22 награди в различни категории, както и три купи.

Победител в генералното класиране стана Павел Янев, ШК "Каиса" Варна, с 6,5 т., който освен паричната награда от 300 лева спечели и купа "Плевен XXI".