Сини и червени отбелязват 9-ти септември
Сини и червени отбелязват 9-ти септември / Dariknews.bg

Членове и симпатизанти на Български антифашистки съюз и БСП - Плевен ще отбележат днес годишнината от разбиването на Плевенския затвор. Честването ще започне в 10.30 часа, уточняват от пресцентъра на социалистическата партия. Цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на фасадата на бившия затвор. Участниците ще почетат паметта на загиналите в "Кайлъшката бастилия". В 11.15 часа те ще поднесат цветя и пред Братската могила.

В "Кайлъшката бастилия" са излежавали присъдите си най-изтъкнатите ръководители на антифашистката борба от цялата страна, студенти, адвокати, лекари, гимназисти, част от най-видните комунисти от окупираните земи на Сърбия, Македония и Гърция, емигранти подводничари и парашутисти, осъдени на смърт и после помилвани.

СДС и Съюзът на репресираните ще почетат днес паметта на жертвите на комунистическия терор, съобщават от пресцентъра на сините в града. Те ще поднесат цветя пред паметника в Гаровата градинка на пл. "Иван Миндиликов" в 11.00 часа. Плевенски свещеници от храм «Свети Николай» ще отслужат и панихида в памет на жертвите на комунистическия режим.