Ще улавят нефтеното петно край Никопол
Ще улавят нефтеното петно край Никопол / netinfo

Областният управител на Плевен Цветко Цветков е забранил ползването на вода и риболова от река Дунав. Вземат се и превантивни мерки за ограничаване на опасността от екокатастрофа и отравяне с петрол в резултат от движещото се по Дунав нефтено петно.

Според последните прогнози петното то ще навлезе в териториалните води на Плевенска област край Байкал рано този следобед и ще достигне района на Никопол утре сутринта. 26 специалисти на Гражданска защита от Плевен, Русе и Велико Търново са мобилизирани за бързи действия по отклоняване на петното към островите Лакът и Палец в участъка на Дунав между Никопол и Белене.

Изтласкването на петрола към бреговете на островите ще се извърши с помощта на специални заграждения. Целта е петното да се избута към брега, а после замърсената пръст да се изгребе и извози за депониране на определено от екослужбите място. Към Никопол в момента пътува и специализиран кораб драга, познат като маслосъбирач, с чиято помощ ще се направи опит и за изсмукване на нефта.

При успех на акцията нефтеното петно ще бъде “уловено” и няма да продължи пътя си по поречието.