Ще стачкуваме, докато не си получим парите
Ще стачкуваме, докато не си получим парите / netinfo

Проблемът с некоректните работодатели отново излиза на преден план. Този път се касае за неизплатени заплати на работниците в шивашката фирма “Текстилко” ЕООД в Червен бряг. Те започнаха ефективни стачни действия от понеделник. Оказа се, че там заплати не са виждали от доста време, но въпреки това от тях се очаква да продължат да работят за фирмата, чийто собственик е гръцки бизнесмен.

Стачка в “Текстилко” не се прави за първи път, работниците там са, така да се каже, с опит. Преди 3 години е имало същия конфликт – неизплатени заплати, които шивачките са получили едва след 24 дневни стачни действия. През декември миналата година отново са стачкували, но само за един час и резултатът е никакъв. След като са пуснали и две декларации с исканията си до управителя на фирмата Евангелос Теодору и резултат е нулев, миналия четвъртък работниците са решили, че чашата е преляла. На общо събрание са гласували да спрат работа, докато не си получат парите.

Техните искания са да им бъдат изплатени останалата част от възнагражденията им за месец ноември 2008 година, заплатите за декември 2008 и януари 2009, както и ваучерите за храна в размер на 180 лв. Не всички работници на фирмата обаче се включват в протеста, а зам.-управителят - Светла Иванова, не желае да контактува със стачниците.

За действията и фактите около цялата драма разказа Диана Пахлер, секретар на синдиката в “Текстилко”.

Гръцкият собственик има шивашка фирма и в Кърджали, там работниците също стачкуват заради неизплатени възнаграждения. Националното ръководство на КНСБ е изразило подкрепа на действията на членовете на КНСБ, работниците и служителите на “Текстилко” ЕООД в Червен бряг.

След като работници от предприятието и от КНСБ Плевен са подали сигнали в Инспекцията по труда в Плевен, от там са направени проверки още във вторник. Какъв обаче е резултатът от тях, днес не успяхме да разберем, тъй като не открихме шефа на Инспекцията в Плевен Драгомир Ванков.