Ще повишават доверието в съдебната система
Ще повишават доверието в съдебната система / netinfo

Плевен е един от градовете с най-критична оценка по отношение на доверието на обществото в съдебната система, 47 % от участнците в анкета, проучваща този проблем, са изразили категорично недоверие в дейността на магистратите. Това каза днес Георги Милков, председател на управителния съвет на Центъра на НПО Разград.

Изследването е част от реализацията на проект ”Развитие на национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт”. Той се провежда в партньорство между центъра на НПО в Разград и център “Отворена врата” Плевен. Основната цел на проекта е да се промени мнението на хората за работата и ролята на съдебната система, обществото да й повярва, каза още Георги Милков. Проучването е проведено сред 1 500 души в Разград, Плевен и Пазарджик и най-лошите резултати са в Плевен.

Според проекта ще бъдат избрани и обучени 25 неправителствени организации от трите планови района. Те ще придобият знания и практически умения за гражданско наблюдение в съда в своите региони. Тези НПО-та ще получат и сертификати за “граждански наблюдатели на институции”. Присъствието на техни представители в съдебните зали ще помогне да се подобри правораздаването и да се повиши обществената осведоменост и доверието на обществото в съдебната система. Това е и начин да се установят негативните тенденции и практики, за да се предложат варианти за разрешаването им.

Защо Плевен и избран за участие в проекта и какво още сочат резултатите от проучването, чуйте от Георги Милков в прикачения звуков файл.....