Ще обсъждат промяна в статута на галерия Бешков
Ще обсъждат промяна в статута на галерия Бешков / sxc.hu

Промяна в статута и начина на финансиране на плевенската Художествена галерия "Илия Бешков" ще бъде обсъдена на предстоящата общинска сесия на 22 февруари. Тя ще направи културния институт самостоятелно юридическо лице с право на второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Промяната се налага във връзка с изискванията на "Закона за културното наследство" и "Закона за закрила и развитие на културата", на които към момента галерията не отговаря. С промяната културният институт ще може да определя самостоятелно своите задачи и структура, съобразно предмета на дейността си. Художествената галерия ще може да извършва допълнителни дейности, включително и стопански, като получените допълнителни средства ще остават в културния институт.

Като институция, финансирана като "дейности държавна отговорност", през настоящата година галерията ще има възможност да осъществи самостоятелна счетоводна дейност в рамките на съществуващия щат.

Такива промени вече са направени в Художествената галерия и Регионалната библиотека в Добрич, както и Художествената галерия в Шумен.