Шести Бардфест откриват в Ловеч
Шести Бардфест откриват в Ловеч / netinfo

За шести път тази година Ловеч ще бъде домакин на фестивала на поетите с китара – “Бардфест Ловеч 2006” на 1 и 2 септември. До момента 88 заявки за участие са постъпили в община Ловеч, която е основен организатор на събитието. Сред заявилите участие има представители от Румъния, Македония и Украйна.

Фестивалът на бардовете ще бъде предшестван от представяне на новите поетични книги на Светлана Йонкова, Славимир Генчев и Валери Станков в камерната зала на читалище “Наука” от 16.00 часа на 1 септември. Нов компактдиск “Моята вяра” по стихове на Вапцаров ще представи Петьо Вълков. Официалното отриване на фестивала е час по-късно.

Новото е, че носителят на тазгодишната голяма награда на община Ловеч ще получи и специална статуетка, изработена от ловешкия скулптор Красимир Ангелов – Макраса. Награда на Съюза на българските писатели ще връчи лично председателят Николай Петев. Ще има и награда на Министерството на културата.

За първи път и самите участници ще изберат помежду си носителя на наградата на бардовете. В рамките на фестивала ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на Милен Тотев, известен като ловешкият бард и интерпретатор на Булат Окуджава. Самостоятелен концерт ще изнесе и поетът с китара от Бургас Пламен Ставрев.

Ще бъде направен и филм за двудневния фестивал.