Шест маломерни паралелки ще има в две ловешки училища
Шест маломерни паралелки ще има в две ловешки училища / archive.dariknews

Шест маломерни паралелки през новата учебна година ще има в две ловешки училища, одобри местният парламент на последната си сесия. Четири от тях са в СОУ „Тодор Кирков", другите две - в СОУ „Св. Климент Охридски". В училището в ж. к. „Червен бряг" маломерните класове ще са във ІІ „а" - 15 деца, ІІІ „а" - 14, ІХ и Х клас - по 17 ученици. В СОУ „Св. Климент Охридски" паралелките с ученици под допустимия минимум ще са в ІХ и ХІ клас - с по 17 деца.

И двамата директори не са заявили допълнително финансиране от общината. Исканията са допустими съгласно Наредба 7, според която ако общият брой на учениците в паралелките съответно за I-VIII клас и за IX-XII клас надвишава определения брой 80 ученици, то допълнителни средства извън определените по единните разходни стандарти се осигуряват по преценка на финансиращия орган, ако това е необходимо.

В мотивите за запазване на паралелките в СОУ „Тодор Кирков" се посочва, че така ще се осигурят по-добри възможности за обучаваните в тях дете със специални образователни потребности и дете с хронично заболяване - за II „а" и III „а" клас. Запазват се и работните места на двама добри учители. Паралелките в IX и X клас са единствени в гимназиалния етап на средното образование в община Ловеч в профил „Технологичен" и при запазването им се осигурява възможност на учениците за завършване на средното им образование в избраните от тях профил и училище и се запазва традиция, съществуваща от 2001 г. За паралелката в IX клас съществува възможност за попълване преди или след началото на учебната година, след като приключи септемврийската изпитна сесия.

Общият брой на учениците в СОУ „Тодор Кирков" в паралелките І-IV клас е 81, а в IX-XII клас - 121, именно поради което директорът счита, че не е необходимо дофинансиране на недостигащите до минималния брой ученици в паралелка - трима в I-IV клас и двама в IX-XII клас.
Училището разполага с много добра материална база - кабинети, физкултурен салон, училищен стол, и квалифицирани преподаватели.

Подобни са мотивите и за СОУ „Св. Климент Охридски". Паралелките, за които се иска одобряване като изключение от минималния брой на учениците, са единствени в гимназиалния етап на средното образование в общината - и общообразователната непрофилирана, и другата в профил „Хуманитарен".

При запазване на паралелката в XI клас се осигурява възможност на учениците за завършване на средното им образование в избраните от тях профил и училище. И тук има възможност за попълване на паралелката в IX след септемврийската изпитна сесия. А и при евентуално преместване на ученици от други училища в общината или от други общини в Ловеч по време на учебната година единствената възможност за продължаване на обучението в гимназиалния етап без приравнителни изпити е в общообразователната непрофилирана паралелка на СОУ „Св. Климент Охридски".

Общият брой на учениците в паралелките IX-XII клас е 122, затова и тук директорът счита, че не е необходимо дофинансиране за недостигащите общо двама ученици до минималния брой. И това училище разполага с много добра материална база и квалифицирани преподаватели.