Шест деца, пострадали при катастрофи получават помощ от дарителски фонд към БЧК
Шест деца, пострадали при катастрофи получават помощ от дарителски фонд към БЧК / archive.dariknews

По традиция Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия към Българския Червен кръст, предоставя за Коледа финансова помощ на деца, жертви на пътни инциденти. Тази година средства за лечение и възстановителна терапия получават семействата на 23 деца от цялата страна, повечето от които са с тежки увреждания.

На 14 декември 2013 г. от 10:30 часа в зала "Гена Димитрова" в Регионалната библиотека "Христо Смирненски" ще бъдат връчени финансови средства в помощ на семействата на шест от пострадалите деца, които са от Плевен.

По време на срещата с невинните жертви на „войната по пътищата" ще бъде представена съдбата на едно от децата - момиченце на 5 години, загубило родителите си и останало пълен сирак след тежка пътна злополука.

В програмата на срещата е предвиден и разговор на тема "Да опазим децата на пътя!" с участието на представители на МВР - Пътна полиция, Министерство на транспорта, Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването, СБА, БЧК и др.

Националният дарителски фонд е учреден през 2005 г. от Българския Червен кръст, МВР - Пътна полиция, Професионалната българска футболна лига, Съюза на българските автомобилисти и Българския футболен съюз. През 2008 г. към него се присъединяват и Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, Асоциация на производителите на автомобили и техните оторизирани представители в България, Асоциация на вносителите на автомобили, «Здравноосигурителен институт» АД и Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Фондация "Приказка за пътя".

Благодарение на многобройни благотворителни инициативи на партньорите и на съпричастността на различни институции и дарители, до момента фондът е подпомогнал 321 семейства от цялата страна за лечението на деца с различна степен на увреждания, вследствие на пътни злополуки.