Шефът на УМБАЛ Д-р Г.Странски остава на поста си
Шефът на УМБАЛ Д-р Г.Странски остава на поста си / dariknews.archive

Служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е подписал протоколи за прекратяване на процедурите по отстраняването от длъжност на директорите на "Пирогов", Университетска болница "Георги Странски" в Плевен и Онкологията в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Паралелно с това е стартирана и проверка по отношение на слуховете за сменени директори и на други лечебни заведения, се посочва още в съобщението.

Справка в търговския регистър показа, че бившият здравен министър Таня Андреева е сменила шефа на „Пирогов" две седмици преди да си тръгне, съобщи „Труд". Твърди се, че е имало събрание на Съвета на директорите на спешната болница и че на 4 август за директор е бил избран доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургическа клиника.

Миланов заяви, че не знае какво се случва и че никой нищо не му е съобщавал.

След извънредно заседание, проведено тази сутрин, Медицинският съвет на „Пирогов" настоя за отмяна на решението на бившия здравен министър Таня Андреева за отстраняването на проф. Стоян Миланов. Лекари, пациентски организации и синдикати се обявиха срещу начина, по който Андреева е отстранила директора на „Пирогов".

Според участниците в съвета смяната на проф. Миланов е от национално и стратегическо значение и с централна роля в спешната медицина на страната.