СГС оправда окръжния прокурор на Плевен Иво Радев
СГС оправда окръжния прокурор на Плевен Иво Радев / dariknews.archive

Софийският градски съд /СГС/ оправда окръжния прокурор на Плевен Иво Радев по обвинения, че е оказвал натиск върху своя подчинена, да не иска увеличаване на наказанието на осъден за трафик на хора и пране на пари. Новината съобщи вестник „Сега", цитирайки информация от сайта на СГС.

Прокуратурата е искала между 1 и 3 години условна присъда за Радев. Процесът е бил изцяло засекретен заради приложените специални разузнавателни средства. Делото е приключило само с три заседания.

Иво Радев беше обвинен миналата година, като разследването срещу него се водеше от специализираното антикорупционно звено в прокуратурата. Обвинението срещу него бе, че в периода 13.06.2014 г. - 17.06.2014 г., в Съдебната палата на Плевен бил склонявал прокурор Снежана Георгиева (от същата прокуратура) да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. На 05.06.2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Окръжен съд - Плевен предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурор Георгиева направила искане до съда определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в Наказателния кодекс.

В периода 13 - 17 юни 2014 г. административният ръководител Радев склонявал прокурор Георгиева да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков, се посочваше в обвинението. И още, че Радев настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

Решението на СГС не е окончателно и може да се обжалва.