severnja6ki
severnja6ki / dariknews.bg
Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци  "Иван Вълев" - Плевен, заслужено стана носител на престижната награда "Нестинарка" на Община Бургас. По този повод членове на екипа на ансамбъла представиха в Заседателната зала на Община Плевен символите, които получиха от популярния фестивал, който се проведе преди дни в морския град.
severnja6ki
dariknews.bg

"Това е една награда и признание за труда, който Северняшкият ансамбъл полага през годините, тъй като това е награда за съхранение и популяризиране на българския фолклор, при това по региони", каза изпълняващият длъжността директор на ансамбъла Мариян Туджаров. "Това е голямо признание за нас като творци", добави Туджаров.

severnja6ki
dariknews.bg

"Благодаря на изпълнителите и ръководството на Северняшкия ансамбъл затова, че предлагат не само в България, а и в чужбина един много професионален продукт. Това е едно заслужено признание за много десетилетия работа на вече поколения от изпълнители в ансамбъла, който от създаването си трупа авторитет не само за себе си, не само за Плевен, а и за България. Това е едно признание и за града ни, и за нашия регион - Северна България", каза кметът на Плевен Георг Спартански.

severnja6ki
dariknews.bg

По традиция отличието беше връчено по време на церемонията по откриване на Международния фолклорен фестивал на сцената на Летния театър в Морската градина на Бургас. 
Наградата се присъжда за изключителен принос в областта на българското народно пеене и танцово изкуство, както и за заслуги в популяризирането и утвърждаването на българското народно творчество.

Експертния съвет,  определил носителя на наградата, е в състав: проф. д-р Костадин Бураджиев - зам.-ректор, преподавател по дирижиране и диригент на "Академичен народен хор" към АМТИИ - Пловдив, Любчо Василев - зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и директор и ръководител на ПФА "Мизия"-Търговище, Марио Егов  - ръководител на ПФА "Странджа"-Бургас, Стоян Господинов - ръководител на ансамбъл "Добруджа" и миналогодишен носител на наградата, и Димитър Тонев - ръководител на ансамбъл "Атанас Манчев"-Бургас. От постъпилите две предложения – за Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и за народната певица Златка Ставрева, експертите единодушно определиха за носител тази година на наградата Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев"-Плевен.
  
Ансамбълът има заслужено утвърдено авторитетно място сред водещите фолклорни ансамбли в България. Създаден през 1959 год., Северняшкият ансамбъл представя над 6000 концерта пред милионна публика. Със своето изпълнителско майсторство музикантите, певците и танцьорите печелят сърцата на зрители и слушатели не само у нас, но и в редица страни в света - Франция, Полша, Сърбия, Швейцария, Русия, Мароко, и др.

Ансамбълът е знаков не само за град Плевен, но и за Северна България. Неговата мисия е да издирва, съхранява, развива и популяризира музикално-песенния и танцов фолклор на Централна Северна България. Цялостната дейност на Северняшкия ансамбъл в неговото съществуване и развитие е подчинена на една основна цел - проучване на традициите и популяризирането им чрез концертна дейност. Приносът на поколения творци от ансамбъла за съхраняване на българската фолклорна съкровищница е значим и безспорен.