Сертифицираха контингент за мисия в Афганистан
Сертифицираха контингент за мисия в Афганистан / Дарик Плевен

Поредният контингент от състава на Пета механизирана бригада беше сертифициран за участие в мисията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан - ISAF. Това стана на тържествена церемония на 13 януари, информират от отдел "Връзки с обществеността" на военното поделение в Плевен.

200 са бойците от бригадата в Плевен, които ще заминат на поредната мисия в Афганистан, съобщи по-рано командирът на военното подразделение - бригаден генерал Валентин Буров. В състава на ротата са включени професионалисти с опит от всичките необходими специалности. Половината от тях вече са участвали в мироопазващи операции в Иран и Афганистан. През следващите шест месеца българските кадрови военни ще изпълняват задачи по охрана на летището в Кабул. Командирът на ротата майор Пламен Горанов за първи път участва в мисия.

Подготовката на военнослужещите вече е приключила и те ще потеглят към Афганистан в края на януари. "Нашите военнослужещи се представиха на много добро ниво и с получената качествена подготовка и с доказаното си отговорно отношение ще защитят с достойнство името на българския войник като доказан професионалист и отговорен съюзник", категорично е ръководството на бригадата.